De arbeidsmarkt na coronacrisis

arbeidsmarkt na coronacrisis

Door:

Gepubliceerd op:

22/12/20

Hoelang duurt de coronacrisis nog? Hoe ver zijn we met het vaccin voor corona? En wat gebeurt er op de arbeidsmarkt door de coronacrisis? Vragen die ons dagelijks bezig houden in tijden van de coronacrisis maar die (nog) niet met zekerheid zijn te beantwoorden. In deze blog een overzicht van de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt volgens cijfers van UWV.

Arbeidsmarkt niet overal meer krap in 2020

Waar jaren krapte op de algemene arbeidsmarkt plaatsvond zijn er nu veranderingen in branches waarbij de krapte verdwenen is. In deze branches hebben we niet meteen te maken met een ruime arbeidsmarkt maar is de situatie veranderd naar een gemiddelde arbeidsmarkt. Een gemiddelde arbeidsmarkt is de algemene situatie van de arbeidsmarkt. Het aantal vacatures nam sinds start van coronacrisis in Nederland af met 21%, aantal WW-uitkeringen nam toe met 27%.

Voorbeelden van zeer krappe beroepen

Een aantal beroepen waar nog steeds een krapte op de arbeidsmarkt is

  • Logistiek medewerker
  • Software ontwikkelaar
  • Verpleegkundige

Voorbeelden van zeer ruime beroepen

Een aantal beroepen met een ruime arbeidsmarkt

  • (taxi)chauffeur
  • maatschappelijk werker
  • reisbegeleider

Spanning op de arbeidsmarkt zal verder afnemen in 2020

Er wordt verwacht dat de spanning op de arbeidsmarkt verder afneemt. Meer branches zullen een ruime arbeidsmarkt ervaren. Hoelang dit duurt en hoe ruim de arbeidsmarkt wordt, hangt af van het herstel van de Nederlandse economie.

Arbeidsmarkt bij opdrachtgevers van HESIC

Wij richten ons niet op de beroepen in bovengenoemde rijtjes en ervaren dus geen extreem krappe of ruime arbeidsmarkt. Ondanks de coronacrisis zoeken de opdrachtgevers van HESIC nog steeds personeel. In de techniek is meer vraag dan bij finance. Benieuwd of er een passende functie voor jou beschikbaar is? Bekijk de vacatures in de vacatureportaal van HESIC.