Wat is het verschil tussen uitzenden en detacheren?

Door:

Gepubliceerd op:

22/12/20

Bij HESIC focussen we ons op het detacheren van professionals in techniek en finance. Voor diverse opdrachtgevers verspreid door Nederland zoeken wij professionals die aan de slag willen in diverse functies bij deze opdrachtgevers. Niet iedereen is bekend met detachering. En vaak krijgen we dan ook de vraag: Wat is het verschil tussen uitzenden en detacheren? Goede vraag, in deze blog gaan we wat uitgebreider in op beide onderwerpen en leggen we het verschil uit.

Wat is detacheren?

Een detacheringsbureau zoals HESIC richt zich op het detacheren van professionals bij diverse opdrachtgevers. Als professional, ook wel gedetacheerde genoemd, sta je op de loonlijst van HESIC. Je wordt vervolgens doorgeleend aan een opdrachtgever. Tussen het detacheringsbureau en de opdrachtgever worden onder andere afspraken gemaakt over de duur van het dienstverband en het aantal uren in de week. Mocht je opdracht ten einde komen dan is het de taak van het detacheringsbureau om een vervolgopdracht te vinden. Sta je voor een langere periode dan de opdracht bij de werkgever op de loonlijst van het detacheringsbureau, dan wordt je ook na het einde van de opdracht doorbetaald. Heb je een projectcontract? Dan vervalt je contract bij het detacheringsbureau gelijktijdig met de opdracht bij de opdrachtgever.

Detacheren en detavast

Er is ook nog een verschil tussen detacheren en detavast. Bij detacheren wordt er duidelijk een afspraak gemaakt van start- en einddatum en het aantal uren. Regelmatig is er kans op verlenging na de einddatum voor dezelfde opdracht. Bijvoorbeeld dat er eerst een periode wordt afgesproken voor 3 maanden die vervolgens tot 6 maanden verlengt wordt. Detavast houdt in dat vooraf tussen het detacheringsbureau en de opdrachtgever afspraken worden gemaakt over hoelang de professional wordt gedetacheerd voordat hij of zij in loondienst komt van de opdrachtgever. Het is dus detacheren met uitzicht op vast dienstverband.

Wat is uitzenden?

Uitzendconstructies worden vaak gebruikt bij meer algemene functies. Denk aan logistiek medewerkers, orderpickers of horecamedewerkers. De uren per week fluctueren aan de hand van drukte op het werk. Bij uitzenden krijg je ook alleen betaald voor de uren die je daadwerkelijk maakt. Net als bij detacheren kan bij uitzenden ook een start- en einddatum worden afgesproken. Echter is de uitzender na het verlopen van deze periode niet verplicht om je door te betalen.

De verschillen tussen uitzenden en detacheren

Nu hierboven de detacheren en uitzenden is beschreven volgt hieronder een opsomming van de verschillen tussen detacheren en uitzenden.

  • Detacheren geeft je meer urengarantie dan uitzenden
  • Detacheren is met duidelijke begin- en eindtijd
  • Detacheren wordt vaak ingezet voor specialistische functies, uitzenden voor algemene functies
  • Detacheren geeft meer plichten maar ook meer rechten
  • Uitzenden is vaker voor korte termijn en detacheren voor lange termijn