Welke technische opleidingen zijn er?

Techniek

Door:

Gepubliceerd op:

22/12/20

Je wilt iets met bouw en/of techniek doen maar weet nog niet zo goed wat? Of je weet wel al heel duidelijk wat je wilt gaan doen maar wellicht zijn er ook nog andere mogelijkheden die ook of beter bij je passen. Natuurlijk ligt het ook aan je vooropleiding wat je vervolgens kunt gaan doen en waar je interesses uiteindelijk liggen. Wil je het wat grovere werk doen en ben je handig? Dan kun je bijvoorbeeld aan de slag als timmerman, metselaar of stratenmaker. Houd je van nauwkeurig werken en heb je technisch inzicht? Dan kun je bijvoorbeeld aan de slag in techniek en procestechniek of ga je je bezig houden met huizen, kantoorpanden of complexe zaken zoals bruggen, sluizen en wegen. Voor de verschillende richtingen zijn natuurlijk verschillende opleidingen. Hieronder een greep uit de technische opleidingen in Nederland.

MBO- technische opleidingen bouw en techniek

  • MBO Techniek- en Procesindustrie: Tijdens deze opleiding leer je aan de technische kant o.a. hoe je technische apparaten moet installeren of weet je hoe je een machine moet bouwen. Ga je de kant op van procesindustrie dan leer je de proceskant van een fabrike. Hoe je machines afstelt en het proces vlekkeloos laat verlopen zonder dat je de veiligheid uit het oog verliet.
  • MBO Bouw en Infra: Binnen deze opleiding kun je verschillende kanten op, afhankelijk van je voorkeuren, zoals het werken in een werkplaats of bouwplaats. Alleen werken of in teamverband. De grootte van het werk wat je doet varieert ook. Zo kun je bijvoorbeeld werken aan het dak van een huis of juist groot werk, doordat je ervoor moet zorgen dat een compleet appartementencomplex wordt opgeleverd.

HBO-technische opleidingen

  • HBO Bouwkunde: Na deze studie kun je bijvoorbeeld aan de slag als werkvoorbereider, projectontwikkelaar of constructeur.
  • HBO Bouwtechnische bedrijfskunde: Met deze studie leer je verschillende aspecten van bouwprojecten, zoals hoe je de regie voert op juridisch, bouwtechnisch en financieel gebied.
  • HBO Civiele Techniek: Deze stuie kies je als je het leuk vindt om je o.a. bezig te houden met dijken, wegen, sluizen, bruggen en viaducten.
  • HBO Elektrotechiek: Vind je zowel de software als de hardware achter innovatieve producten interessant? Dan kies je voor de opleiding HBO Elekrotechniek.

Aan de slag in de technische sector?

Heb jij een technische opleiding afgerond en ben jij op zoek naar een (nieuwe) uitdaging in de technische branche? HESIC helpt je graag aan een de volgende uitdagingen.